FILM quiz - de deductie

Laat ik voor de filmfanatici beginnen bij de laatste film die ik binnenkort nog hoop te gaan zien en waar ik alleen op de TV een paar voorstukjes en een reportage van gezien heb: Oliver Stone (●1)’s versie van Alexander de Grote. In Alexander (1) speelt Colin Farrell de hoofdrol net als in de film Phonebooth overigens. Colin Farrell komt echter niet voor in de lijst. Wel komt in de lijst voor Jared Leto die bekent staat om wat eigenzinniger bijrollen en eigenlijk zelden een hoofdrol speelt met uitzondering van de uit 2000 afkomstige film Requiem for a dream van Darren Aronofsky naar een novelle van Hubert Selby jr. Jared Leto (□1) speelt de geliefde van Alexander en is daarmee het eerste goede antwoord in de filmquiz. Jared Leto speelde overigens ook een bijrol als pretty boy in The Fight Club uit 1999 van David Finscher naast hoodrolspelers Edward Norton, Meat Loaf en Brad Pitt. Daarmee komen we aan de tweede link. Jared Leto wordt in deze film tot pulp geslagen door Brad Pitt (□18) en in de lijst komt slechts 1 film voor met deze acteur het megaspectakel Troy (18). Deze uit 2004 stammende film van Wolfgang Petersen (●18) kent natuurlijk nog meer toonaangevende acteurs zoals Eric Bana, Orlando Bloom, Sean Bean, Diane Kruger (■18) en Peter O'Toole.

Hier maakte ik in gedachten even een zijspronggetje. Bij Troy kon ik de associatie met de comedy Trojan Wars (17) niet weerstaan. In deze film van Georg Huang (●17) uit 1997 speelt Will Friedle (□17) ook wel bekend als de oudere broer uit de TV-comedy-serie Boy meets World.

Om nog even bij de acteurs te blijven, treffen we bij Troy dus ook Orlando Bloom aan die in drie films van de 20 uit de lijst meespeelt. Aangezien Brad Pitt al toegewezen is aan Troy blijven over de enige andere films met Orlando Bloom uit de lijst: Pirates of the Caribean en zo’n beetje zijn debuut film The Lord of the Rings-trilogie.


Zover ik weet speelt Viggo Mortensen (□10) alleen een rol in Peter Jacksons (●) LOTR-trilogie (2003) en in geen van de 19 andere films en daarmee speelt dus Orlando Bloom (□12) in Gore Verbinski (●12)’s Pirates of the Caribean (12) uit 2003 naast Johnny Depp en de Engelse acteur Jack Davenport. In de rest van de lijst komen geen films voor met Johnny Depp maar gelukkig stond hij niet in de lijst. Houden wij over de laatste spektakel film uit de lijst The Gladiator. Hier steekt weer een addertje de kop in het gras. Iedereen die de film gezien heeft weet dat Russel Crowe de hoofdrol speelde, maar wie was zijn rivaal? Het antwoord is natuurlijk: Joaquin Phoenix (□5) broer van de te vroeg (nb op de drempel van een succesvolle discotheek van Johnny Depp) overleden River Phoenix. Joaquin Phoenix staat bekend om zijn wat meer naar de zelfkant opererende karakterrollen. De Gladiator (5) is van Ridley Scott (●5) en stamt uit 2000. Ridley Scott regiseerde zo’n beetje de debuut film van Tom Cruise namelijk Legend uit 1985. Daarmee komen we bij de twee films uit de rij waar Tom Cruise in speelt namelijk de remake van Alejandro Amenábar's Abre Los Ochos (1997) door Cameron Crowe (●19) namelijk Vanilla Sky (19) uit 2001 en The Last Samurai (2003) van Edward Zwick (●16). De rol van Tom Cruise in Abre los Ochos wordt gespeeld door Eduardo Noriega en hij heeft als tegenspeelster Penélope Cruz en dit is tevens de oplossing voor de actrice die de tegenspeelster is van Tom Cruise in Vanilla Sky namelijk Penélope Cruz (■19)! Zover ik weet speelt alleen Kurt Russell (□19) in Vanilla Sky en daarmee is Tom Cruise (●16) de acteur uit The Last Samurai (16). Japanse actrices zijn zeldzaam in Amerikaanse laat staan in andersoortige films dan Japans-Amerikaans aandoende producties. Daarmee komen we op de enige japanse actrice in de lijst Koyuki (■16).

En zo zie je dat we van Kurt Russel en Russel Crowe uiteindelijk uit komen bij Cameron Crowe en van Penélope Cruz bij Tom Cruise.


Bij de Italiaanse films (Bongiorno notte en La Meglio Gioventu) zat er weer een kink om de hoek te kijken. In beide Italiaanse films speelt Luigi L Cascio een belangrijke rol. Allessio Boni (□8) speelt echter alleen in La Meglio Gioventu (8) van Marco Tullia Giordana (●8) uit 2003 en daarmee blijft acteur Luigi Lo Cascio (□2) over voor Marco Bellochio (●2)’s Bongiorno, notte (2) eveneens uit 2003.

In de lijst was slechts 1 Duitse productie te vinden de indrukwekkende film Der Untergang (3) van Oliver Hirschbiegel (●3) uit 2004 met een glansrol van de enige Duitse naam in het rijtje t.w. Bruno Ganz (□3).

De enige Spaanse productie was El Bola () uit 2000 van Achero Mañas (●4) met een mooie rol van de jonge acteur Juan José Baellesta (□4) en tegenspeelster Nieve de Medina (■4).

De andere jonge acteur/actrice uit de lijst speelden uiteraard mee in Alfonso Cuaron (●6)’s Harry Potter The Prisoner of Azkaban () uit 2004 t.w. Daniel Radcliff (□6) en Emma Watson (■6).

De overigens ook nog vrij jonge andere acteur uit de lijst is Hayden Christensen (□9) die als jonge zoon van Kevin Kline een rol had in Irwin Winkler (●9)’s Life as a House (9) en Kristin Scott Thomas (■9) als vrouwelijke tegenspeelster.

Kevin Bacon (□20) speelde naast Matt Dillon in John McNaughton (●20)’s Wild Things (20) uit 1998 met Neve Campbell (■20) als vrouwelijke tegenspeelster.

Sam Raimi (●14)’s Spiderman ii (14) uit 2004 had natuurlijk Tobey Maguire als Spiderman en Alfred Molina en James Franco (□14) als tegenspelers en als medespeler Kristin Dunst (■14) .

James Spader (□13 ) schitterde in de prachtige film Secretary (13) van Steven Shainberg (●13) uit 2002 en Maggie Gyllenhaal (■13) als vrouwelijke hoofdrolspeelster.

De laatste eenvoudige antwoorden zijn verborgen in Quentin Tarentino(●7) ’s Kill Bill (7) met Uma Thurman (■7) uit 2004. Hierin speelde Michael Madsen (□7) een prachtige bijrol als een in een woonwagen verblijvende vagebond.

De Truman Show (15) van Peter Weir (●15) was de enige film waarin Jim Carrey (□15) een hoofrol speelde met Laura Linney (■15) als vrouwelijke tegenspeelster. Jim Carrey speelde overigens de Riddler in een van de Batman films.

 

Moeilijker waren mijns insziens de volgende associaties.

Mullholland Drive (11) is een productie van David Lynch (●11) uit 2001. De acteurs in deze film zijn echter vrij onbekend m.u.v. Billy Ray Cyrus (□11) en de actrice uit de film t.w. Naomi Watts (■11).

Cate Blanchet (■10) speelde naast Viggo Mortensen in LOTR.

Keira Knightly (■12) was de vrouwelijke actrice naast Orlando Bloom in Pirates of the Caribean.

Wille Friedle had een jonge Jennifer Love Hewitt (■17) naast zich in de comedy die zich afspeelt in de nachtelijke zoektocht naar een condoom van het merk Trojan .

Neve Campbell (■20) was de vrouwelijke hoofdrolspeelster naast Matt Dillon en Kevin Bacon in Wild Things.

Diane Kruger (■20) was de tegenspeelster van Brad Pitt in Troy.

Sonia Bergamasco (■8) was de vrouwelijke tegenspeelster van Allessio Bono in La Meglio Gioventu en Connie Nielsen (■5) de vrouwelijke actrice naast Joaquin Phoenix in Gladiator.

Alexandra Maria Lara (■3) was een van de vrouwelijke hoofdrollen uit Oliver HirschBiegel’s Der Untergang. Marco Bellocchio’s Bongiorno, notte had Maya Sanza (■2) als belangrijkste actrice in de cast. En dan houden we god betere het uitgerekend Angelina Jolie (■1) over als de actrice die Alexander afpakt van Jared Leto in de film Alexander.


En dan zijn we via een omweg van Riddler Jim Carrey en Ridley Scott via Knight Viggo Mortensen en Keira Knightly aanbeland bij Connie Nielsen (geen familie van de componist Carl Nielsen zover ik weet).

 

Blijven over de componisten.


John Williams (○6) deed de muziek bij Harry Potter.

Vangelis (○1) maakte de muziek bij Alexander.

Robert Rodriguez (○7) maakte de muziek bij Kill Bill ii (en de anderefilm)

Hans Zimmer (○5/16) maakte de muziek bij de Gladiator en The Last Samurai.

Mark Isham (○9) was de componist van Life as a House.

Howard Shore (○10) maakte de muziek bij LOTR iii (en alle andere films)

George S. Clinton (○20/17) maakte de muziek bij zowel Wild Things als Trojan Wars.

Troy werd door James Honer (○6) van muziek voorzien.

Phillip Glass (○15) maakte de muziek bij The Truman Show.

Angelo Badalamenti (○11/13 ) maakte de muziek bij Mull Holland Drive en Secretary.

Klaus Badelt (○12 ) maakte de muziek bij de film Pirates of te Caribean.

Spiderman werd door Danny Elfman (○14 ) van muziek voorzien.

Elmer Bernstein (○19) maakte de muziek van Vanilla Sky.

Stephen Zacharias (○6) maakte de muziek bij Der Untergang.


De nummers van de sequals bij de films speelden overigens in de oplossing van de filmquiz geen rol (Lord of the Rings 1/2/3, Kill Bill 1/2 en Harry Potter 1/2/3) met uitzondering van Spiderman 2 waarin een aantal nieuwe acteurs voorkomt waaronder James Franco.


Zo dat was het dan weer.

Volgend jaar een TV-quiz? Wie zal het zeggen ...

Groetjes Hans

1